Hei, jeg heter Cita og er verdens vakreste :)
Mamma'n min er klin gal kokos etter meg allerede, så denne siden skal handle om meg, meg og atter meg :) :) :)

**************************************************************************************************************************************

søndag 28. februar 2010

Fra side 322....

Skulle egentlig ha lagt oss for lengst nå, men mamma har sittet og surfet rundt på flere fine, inspirerende andre hunde-blogg sider og da igjen tatt for seg boken Lydighetstrening i teori og praksis, av C.Køsten & M. Egtvedt og funnet fram til side 322, Grunnferdigheter, delmomenter og ferdig øvelser.

Mamma har hatt den boken i hyllen sin siden før jeg ble født, men hun har en tendens til å begynne på nye prosjekter hele tiden, noe strikkebloggen hennes er ett godt eksempel på... samtidig skal mamma liksom alltid være sååå grundig, er fint det altså... men... hvorfor alltid lese bøkene fra perm til perm... alltid starte på side 1 liksom... tar langt tid å komme til side 322 da... og hun, mamma altså, burde jo ha noe av grunnferdighetene inne selv ihvertfall når det gjelder kapitlene før, som omhandler læring, konsekvenser, analysering av atferd, forsterkningskalaer, ekstinksjon, betingende forsterkere, shaping, diskriminative stimuli, baklengskjeding, positiv og negeativ forsterkning, stimuluskontroll osv. osv. Haaalloooo hun har jo lært om det da hun studete til Vernepleier (målrettet miljøarbeid og atferdsanalyse osv.) Så bruk kunnskapen da mamma og ikke sitt å les "kjedelig" stoff om og om igjen... (dette er bare en påminnelse og kjeft til mamma for at hun er såååå treg...og aldri kommer igang... PS, det er IKKE kjedelig stoff altså, veldig spennende er det! :))

Så nå begynner vi på side 322... Grunnferdigheter også kan vi heller slå opp i boken hvis vi trenger å repetere noe :) syntes forresten det var morsomt å lese følgende i boken Lydighetstrening i teori og praksis s. 23 "Hvor skal en begynne når man skal klikkertrene en hund? ....Det tradisjonelle svaret har lenge vært at man bør begynne med en sirkuskunst eller en annen lite viktig adferd slik at både hund og eier får øve seg før man begynner med det som er viktig. Vi anbefaler heller at man begynner med grunnferdighetene. Det første hunden lærer vil ofte bli hundens default-atferder, det vil si de adferdene den stort sett tilbyr først når vi trener og da er det like greit at dette er en nyttig adferd. Å ha en lydighetshund som hele tiden snurrer rundt eller gir labb fordi eieren bare har trent på sirkuskunstner i et år, er i beste fall plagsomt." sitat slutt og så sant, så sant :)

Og vi som har drevet å trent de siste 14 dagene på snurr og gi labb ha, ha (klaps på hånden til mamma igjen)

Derfor blir nå neste innlegg viet til de 19 grunnferdighetene :)

6 kommentarer:

Hege sa...

Tror det er viktig å trene på triks også innimellom. Ikke bare lydighet. Jeg "føler" det blir så kjedelig for hunden. Men det er jo sikkert bare meg som er teit og hadde en hund før som IKKE likte lydighet.
Vi trener en økt på noe lydighet, så løser jeg ut, så en økt med triks så løser jeg ut osv.

Så jeg synes du har vært flink jeg;) hehe

Helle sa...

Det er vel greit å trene på litt av hvert, men vi skal ihvertfall prøve å ha mest fokus på grunnferdighetene :) Kommer nok til å slite med Cita når det gjelder Dekk og Holde fast...

Syntes ikke de grunnferdighetene i lydighet er så kjedelige, noen er jo en sirkus-kunst i seg selv :) Som kryp, luktdiskriminering, hopp og følge spor er jo spennende :)

Skal bruke morgendagen til å få lest litt mere, men vi kommer til å bruke god tid, hastverk er lastverk :) Og forhåpentligvis sitter de fleste av ferdighetene til sommeren :) og hvis så ... da blir det bronsjemerke-kurs :D

Hege sa...

Ja ikke gå for fort frem, da ender det med at du må begynne helt på begynnelsen. Måtte det med Milo en gang eller to og jeg måtte det med Turte når det gjalt sitt.

Er mye gøy i grunnferdighetene også så litt gøy får man det:)

Helle sa...

Ja, en må prøve å skynde seg litt langsomt... men det er jo veldig fort gjort å bli litt ivrig selv og prøve ut både det ene og det andre trikset/komandoen/trenepå osv.

Hege sa...

Yes I know. Jeg blir nok litt for ivrig. Å må ta meg selv hardt i nakken noen ganger.

Helle sa...

Du er nok ikke alene om det... :)
men bedre å være ivrig... enn ikke ivrig...